La Biocosntrucció i l’agricultura ecològica

2014-01-31 17.18.17

El proper 5 d’octubre a les 10:30 del matí, en el marc de la Fira d’alimentació i salut organitzada per Slow Food i la Dolça Revolució, tindrem el plaer de fer una ponència sobre la Biocosntrucció i l’agricultura ecològica.

Tot seguit es pot llegir el petit resum de la ponència que hem preparat per la organització:

La intuïció, el sentit comú i la intenció són els ingredients bàsics per la ecoarquitectura.

La bioconstrucció és necessariament un procés compartit, com si es tractes d’una simfonia musical on el disseny composa, les solucions constructives defineixen el ritme, els materials la melodia i les instal·lacions el tempo. Una musica interpretada amb humilitat i respecte, on els oïdors i els musics s’entrellacen beneficiant-se, enriquint-se mútuament.

L’ecoarquitectura és emoció i sentiment, no pot deixar indiferent als qui la gaudeixen. Les geometries, els materials parlen del lloc, dels usos i dels que hi viuen. En conseqüència cada projecte és diferent. Aquesta és la solució universal als projectes. Observar, escoltar, sentir, aprendre, compartir, dissenyar i construir amb harmonia.

Una construcció ecològica ideal és necessariament una construcció racional. No cal portar el materials de lluny per la seva construcció, ja que els té a la vora. No cal que s’integri en el paisatge, ja que ella mateixa és paisatge. No cal portar-li els serveis i l’energia de lluny, ja que ella mateixa els té a l’abast. Una construcció ecològica ideal veu de la tradició i de la innovació. No només vetlla per la salut dels humans i del planeta si no que la millora.

Presentació dels projectes realitzats a Mas Martinet vinicultors.

La Sara Pérez, l’actual propietària de Mas Martinet, segueix els passos de la seva família pel que fa a la innovació i a la creativitat. El 1986 la família Pérez Ovejero iniciava el projecte “Mas Martinet Viticultors”, un celler pioner al Priorat. Llavors la innovació es tractava en la revaloració del vi elaborat al Priorat mitjançant la passió, la sensibilitat i un estudi minuciós sobre el microclima, el tipus de sòl, les varietats de raïm, etc. Avui segueixen sent referència tant pels seus vins i formes de treballar com per les seves apostes de futur, entre elles trobem una aposta decidida cap a la bioconstrucció.

L’estiu del 2013 a Mas Martinet es començaren una sèrie d’obres amb la intensió d’adequar les seves instal·lacions i edificis per tal de millorar la seva activitat. La primera intervenció ha consistit en la millora de l’aïllament i la inèrcia tèrmica del celler principal, el qual va ser construït sense cap criteri de bioconstrucció. S’hi ha realitzat un mur de tàpia de terra a la façana exterior i una coberta ventilada mitjançant una estructura de cables que suporta un bruc natural.

L’estiu del 2014 s’hi ha realitzat la cava d’envelliment. Una construcció realitzada amb formigó de calç ciclopi, armadures de bambu i voltes ceràmiques catalanes. La cava està enterrada a un 1,5 m de profunditat i el seu disseny orgànic té en compte les energies del lloc: còsmiques i tel·lúriques. En el interior de la cava el vi envellirà a la temperatura i la humitat que la terra facilita, minimitzant la despesa energètica i oferint un espai concebut, creat i construït pel vi de Mas Martinet Vinicultors.

Mitjançant aquestes actuacions, els arquitectes Pere Llimargas i Mireia Torras, del despatx d’Olot Pas 14 arquitectures, pretenien no només millorar l’ambient interior on s’elabora el vi sinó també connectar-lo de nou amb l’entorn i la terra on creix la vinya. Les aportacions i la bona feina dels Arquitectes Tècnics Miquel Escobar i l’Albert Puy i la professionalitat del Jordi i el Javier Carrera, el Juan Torres i el Jordi Farnell de Coeco ho han fet possible.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s